Naša ponuka

Portfólio

Hala Hegeyshalom

rok projekcie:         2018

stupeň projektu:     ARC REA PSV

druh objektu:         Logistická Hala

zastavaná plocha:   15 746 m2

 

Hala P3 Farna

rok projekcie:         2018

stupeň projektu:     ARC UR PSP REA

druh objektu:         Polyfunkčná Hala

zastavaná plocha:   84 340 m2

Hala Zohor

rok projekcie:         2017

stupeň projektu:     ARC

druh objektu:         Logistická Hala

zastavaná plocha:   32 849 m2

Hala AAF

rok projekcie:         2017

stupeň projektu:     ARC UR

druh objektu:         Logistická Hala

zastavaná plocha:   32 730 m2

Logistické centrum

rok projekcie:         2017

stupeň projektu:     ARC

druh objektu:         Logistický Park

zastavaná plocha:   10 225 m2

Logistická hala

rok projekcie:         2018

stupeň projektu:     ARC

druh objektu:         Logistická Hala

zastavaná plocha:   22 743 m2

Hala DC5

rok projekcie:         2017

stupeň projektu:     ARC UR SP REA

druh objektu:         Logistická Hala

zastavaná plocha:   60 490 m2

Hala DC31/DC32

rok projekcie:         2017

stupeň projektu:     ARC SP REA

druh objektu:         Logistické Centrum

zastavaná plocha:   44 664 m2

Hala DC3

rok projekcie:         2016

stupeň projektu:     REA

druh objektu:         Logistická Hala

zastavaná plocha:   55 000 m2

Logistické centrum s administratívou

rok projekcie:         2016

stupeň projektu:     ARC SP

druh objektu:         Administratívna Budova s Logistickou Halou

zastavaná plocha:   cca 1 000 m2

Hala Daejung

rok projekcie:         2015

stupeň projektu:     ARC UR SP REA

druh objektu:         Priemyselná hala

zastavaná plocha:   14 565 m2

Hala JF

druh objektu:         Priemyselná hala

zastavaná plocha:   cca 10 000 m2

Hala A8/A9

rok projekcie:         2015

stupeň projektu:     SP REA

druh objektu:         Logistická hala

zastavaná plocha:   14 920 m2

Hala Proreco

rok projekcie:         2015

stupeň projektu:     ARC UR SP REA

druh objektu:         Sklad s Administratívou

zastavaná plocha:   932 m2

Hala Rochling

rok projekcie:         2017

stupeň projektu:     PSP REA PSV

druh objektu:         Výrobná a Skladová Hala

zastavaná plocha:   9 206 m2

Hala Invest4See

rok projekcie:         2016

stupeň projektu:     ARC REA

druh objektu:         Logistická Hala

zastavaná plocha:   88 377 m2

Hala Wolfcraft

rok projekcie:         2015

stupeň projektu:     ARC UR SP REA

druh objektu:         Skladová Hala

zastavaná plocha:   3 668 m2

Hala DC5b

rok projekcie:         2016

stupeň projektu:     ARC UR SP REA

druh objektu:         Logistická Hala

zastavaná plocha:   3 600 m2

Hala DC1

rok projekcie:         2018

stupeň projektu:     REA

druh objektu:         Logistická Centrum

zastavaná plocha:   2 800 m2

Hala D/E

rok projekcie:         2016

stupeň projektu:     ARC SP REA

druh objektu:         Logistická Hala

zastavaná plocha:   33 243 m2 + 29 781 m2

Hala A4/A5

rok projekcie:         2016

stupeň projektu:     SP REA

druh objektu:         Logistická Hala

zastavaná plocha:   12 355 m2

Hala C

rok projekcie:         2015

stupeň projektu:     SP REA

druh objektu:         Logistická Hala

zastavaná plocha:   9 942  m2

BYTOVÝ DOM 1

5 – podlažný dom unikátneho vzhľadu naprojektovaný do mestskej i prímestskej zástavby. Jednoduché pôdorysné rozmery sú ideálne aj na menšie stavebné pozemky. Na prvom podlaží sa nachádzajú 3 byty spolu so skladovými a prevádzkovými priestormi. Na typickom podlaží sa nachádzajú  4 bytové jednotky s minimálnou plochou spoločných priestorov. Byty majú dostatok úložných priestorov v podobe vstavaného nábytku. Kuchyňa je súčasťou obývacieho priestoru. Byty na typickom podlaží majú balkóny po celom obvode objektu.

BYTOVÝ DOM 2

uvažovali sme s návrhom dvoch identických bytových domov pričom každý jeden bude pozostávať z dvoch prevádzkovo samostatných sekcií. Každý vchod má bezbariérový prístup určený pre osobu používajúcu invalidný vozík. Objekty s troma podlažiami bez podpivničenia sú projektované na rovinatý terén. V každej sekcii budú umiestnené na typickom podlaží štyri byty – dva dvojizbové a dva jednoizbové. Dispozície sekcií umiestnených vedľa seba sú riešené zrkadlovo. V zadnej časti objektu sú navrhnuté predzáhradky. Pred budovami budú umiestnené parkovacie plochy.

BYTOVÝ DOM 3

rok projekcie:         2018

stupeň projektu:     ARC PSP REA PSV

mesto:                   Senec

druh objektu:         Ubytovňa

RODINNÝ DVOJDOM

rok projekcie:       2017

stupeň projektu:   ARC SP REA

obec:                   Miloslavov

úžitková plocha:   166 m2

RODINNÝ DOM 1

rok projekcie:       2019

stupeň projektu:   ARC PSP

miesto:                Piesková

úžitková plocha:   216 m2

RODINNÝ DOM 2

rok projekcie:       2018

stupeň projektu:   ARC PSP REA

mesto:                 Záhorské Sady

úžitková plocha:   430 m2

RODINNÝ DOM 3

rok projekcie:       2019

stupeň projektu:   ARC

obec:                   Dúbrava

úžitková plocha:   91 m2

RODINNÝ DOM Z1

Keď jedno poschodie stačí.

Rozľahlá vila ponúka obyvateľom cez 500 metrov štvorcových obytnej plochy. Na jednom podlaží Vás ohromí veľký, prepojený priestor kde sa nachádza všetko dôležité – kuchyňa, jedáleň, obývacia izba, 5 spální s vlastnými kúpeľňami a šatníkmi. Neopomenuteľnou súčasťou tohto výnimočného objektu je priestranné átrium s veľkým "nekonečným" bazénom nachádzajúce sa v centrálnej časti domu.

Pohľad na nekonečný bazén

Celá jedna stena obývacej izby je tvorená sklenými plochami cez ktoré prenikajú slnečné lúče a zároveň pri pohľade z interiéru vytvára dojem plynulého prechodu medzi interiérom a vodnou plochou bazénu. Z jedálne, obývačky a všetkých spální tak obyvatelia vily môžu pozorovať nádherné átrium s bazénom. Architekti nezabudli ani na príjemne osvetlenie ktoré dokonalý dojem ešte viac umocní.

RODINNÝ DOM Q9

Dom patrí do strednej veľkostnej kategórie. Na prvom nadzemnom podlaží sa nachádza denná časť tvoriaca komfortné zádverie s preskleným obývacím priestorom. Kuchyňu od obývačky možno stavebne oddeliť priečkou. Veľkým pozitívom domu je technická miestnosť s priamym vstupom do garáže ktorá je súčasťou domu. Nočná časť na poschodí zahŕňa exkluzívnu rodičovskú spálňu s vlastnou kúpeľňou a šatníkom. Zárukou nízkych vykurovacích nákladov je kombinácia kompaktného tvaru spolu s kvalitnými tepelnoizolačnými materiálmi.

RODINNÝ DOM R1

Presklená obývacia izba s jedálenským kútom veľkou kuchyňou a množstvom úložného priestoru. Izby sú komfortné s vlastnými šatníkmi. Luxusne navrhnutá hlavná spálňa má vlastnú kúpeľňu a prístup k terase. Výhodou je samostatná technická miestnosť. V objekte sa nachádza množstvo úložného priestoru. Vstup i parkovacie plochy sú prekryté.

RODINNÝ DOM H5

Moderný mestský dom, ktorý svojím výzorom spĺňa vysoké nároky pre dnešné bývanie. Samozrejmosťou je rozdelenie dennej na prvom a nočnej časti na druhom podlaží. Veľká denná miestnosť v sebe spája kuchynskú časť s jedálenským kútom a obývaciu časť s priamym prepojením na priestor terasy orientovanej do záhrady. Z kuchyne je rýchly prístup do skladu potravín. Exkluzívna rodičovská spálňa na 1.NP s vlastným šatníkom a kúpeľnou je riešená osobitne od zvyšných dvoch detských izieb. Zaujmavosťou domu je zimná záhrada na 2 np. Objekt má kompaktnú dispozíciu a je vhodný pre 4 až 5 členné rodiny. V dome sa nachádzajú malé komunikačné presvetlené priestory.

RODINNÝ DOM L7

Nadštandardný dvojpodlažný rodinný dom určený pre komfortné bývanie 4-5-člennej domácnosti. Obývací priestor nachádzajúci sa za komfortným zádverím je riešený formou voľnej dispozície. Čiastočne delenú kuchyňu je možne stavebne oddeliť priečkou.  Nočná časť sa nachádza na poschodí akusticky oddelená od dennej časti. Priestory sú spojené trendový schodiskom. Plusom domu je technická miestnosť ktorá dnes už patrí medzi štandardy moderného projektovania.

RODINNÝ DOM C8

Je dom, ktorý svojou rozlohou patrí do malej až strednej kategórie, vhodný na rovinatý alebo ľahko zvažujúci sa terén, do nižšej okolitej zástavby. Vnútornými plochami vyhovie potrebám 4 – 5 člennej rodiny. Komfort rodičovskej spálne zvyšuje samostatný delený šatník. Podkrovie možno využiť ako skladové priestory domu. Je vhodný na užšie stavebné parcely.

RODINNÝ DOM E1

Jednopodlažný, 4 - izbový dom, ktorý je určený pre 4 až 5 členné rodiny s bezbariérovým riešením. Denná časť pozostáva z otvoreného priestoru v rámci obývacej izby a na ňu nadväzujúcou kuchyňou s jedálňou. Miestnosť je prepojená s terasou pôsobivým presklením. Samostatná technická miestnosť je prístupná z garáže. Podkrovie možno využiť ako skladovacie priestory.

RODINNÝ DOM M8

Moderný prízemný rodinný dom so štyrmi izbami vhodný pre 4 člennú rodinu. Je projektovaný na rovinatý alebo mierne svahovitý terén. Dispozične je dom delený na dennú a nočnú časť. V dennej časti komfortný veľko-priestor s exkluzívnou kuchyňou priamo nadväzujúci na átrium cez presklenú stenu v celej šírke obývacej izby. Objekt má výborný pomer medzi obytnou a celkovou úžitkovou plochou. Súčasťou domu je garáž. 

RODINNÝ DOM T2

Moderne riešený 4 – izbový dom vhodný aj pre náročnejších klientov. Určený hlavne na rovinatý terén, pre 4 člennú rodinu a pre osoby so zníženou schopnosťou pohybu. Objekt je delený na dennú a nočnú časť. Hlavná obytná plocha je tvorená obývacou izbou spojená s jedálňou, kuchyňou a prepojením na terasu. Podkrovie možno využiť ako skladovacie priestory.

KONTAJNEROVÝ DOM

POLOVNÍCKA TROJDOM

RODINNÝ DOM V3

Prízemný moderný rodinný dom bez podpivničenia vhodný pre 4-člennú rodinu. Ideálny pre rovinatý alebo mierne svahovitý pozemok. Dom má vhodne delené dispozičné riešenie na dennú a nočnú časť. Rozľahlá obývacia miestnosť s krbovou vložkou, jedálenským kútom, kuchyňa s barovým pultom. Priame prepojenie s krytou terasou. Objekt je ideálny pre ľudí s pohybovým obmedzením.

RODINNÝ DOM K4

Jednopodlažný 4 izbový dom s plochou strechou moderného charakteru, navrhnutý na rovinatý alebo mierne svahovitý pozemok. Skladá sa z dennej a nočnej časti. Veľká presvetlená obytná miestnosť rozdelená na kuchyňu s jedálňou a obývaciu miestnosť. Dom má jednu spálňu a dve izby. Súčasťou domu je aj zádverie a technická miestnosť s minimálnymi komunikačnými plochami.  

RODINNÝ DOM J6

Výnimočné dispozičné riešenie s rozmernými izbami a malými chodbami. Objekt má množstvo miesta pre vstavaný nábytok, špajzu či samostatnú technickú miestnosť. Priestranná kuchyňa je opticky oddelená barovým pultom. Veľké zasklené plochy výrazne ušetria energie využitím slnečného žiarenia. Dom spája jednoduché konštrukčné riešenie s nadčasovým vzhľadom.

APARTMÁNY Liptovský Ján

PLAVÁREŇ Ružomberok

Štúdia je riešená v súlade s platným územným plánom mesta Ružomberok pre danú lokalitu. V rámci riešeného územia je navrhnuté parkovanie cca pre 70 áut.  Zvolené architektonické a priestorové územie čiastočne nadväzuje na okolitú zástavbu. Priestorovo má objekt 3 nadzemné podlažia a je prepojený s internátom a učebňami. Umiestnenie technológií na prevádzku bazéna a samotný bazén  so šatňami. Ďalej multifunkčný tenisový kurt, kurty pre squash a basketbalové ihrisko.

ZÁKLADNÁ ŠKOLA Rovinka

Budova školy má centrálnu dispozíciu s komunikačným priestorom, ktorý súčasne sprehľadňuje prevádzku školy a zároveň umožňuje jednoduchší dohľad nad aktivitami detí cez prestávky. Koncept školy bol navrhnutý variabilne, aby bolo možné využívať priestory podľa momentálnych požiadaviek. Budovu tvoria samostatné dilatačné celky, prepojené vstupnou transparentnou chodbou.

POLYFUNKČNÝ OBJEKT 1

rok projekcie:         2018

stupeň projektu:     ARC

zastavaná plocha:   5 492 m2

POLYFUNKČNÝ OBJEKT 2

rok projekcie:         2018

stupeň projektu:     ARC

druh objektu:         Polyfunkčný objekt s Administratívou

JEDÁLEŇ Ružomberok

rok projekcie:       2018

stupeň projektu:   ARC

úžitková plocha:   1 638 m2

KONTAJNEROVÁ JEDÁLEŇ

DOMOV DÔCHODCOV Most pri Bratislave

Koncepcia zachováva pôdorysné a proporčné vzťahy a dopĺňa stavbu o dve podlažia bloku A  jedno podlažie bloku B. Cieľom návrhu je vybudovať priestory pre ubytovanie ľudí v postproduktívnom veku. Snahou je zachovať a vyzdvihnúť kvality existujúceho objektu, doplniť ho hodnotnými prvkami pri súčasnom začlenení sa do existujúcej štruktúry a vytvorení novej kvality prostredia pre prechodné ubytovanie seniorov. Koncepcia a revitalizácia zelene podporuje skvalitnenie prostredia, disponuje oddychovými zónami v rámci riešeného územia.

OBJEKT Slnečnice

rok projekcie:         2017

stupeň projektu:     PSV PSP REA

druh objektu:         Obchodné Priestory

úžitková plocha:     4 217 m2

PARKOVACÍ DOM Topoľčany

rok projekcie:         2015

stupeň projektu:     SP REA

druh objektu:         Parkovací dom

zastavaná plocha:   3 211 m2

PARKOVACÍ DOM Devínska Nová Ves

rok projekcie:         2017

stupeň projektu:     REA

druh objektu:         Parkovací dom

zastavaná plocha:   10 649 m2

PARKOVACÍ DOM Bratislava

rok projekcie:         2015

stupeň projektu:     ARC

druh objektu:         Parkovací dom

zastavaná plocha:   834 m2

SPÁLŇA

Je miestom kde ľudia trávia bezmála jednu tretinu dňa. Vzhľad spální podlieha osobným potrebám každého človeka, tak aby dokázal počas spánku načerpať sily a dokonale zrelaxovať do ďalšieho dňa. Moderné spálne sú charakteristické využitím kvalitného nábytku, ktorý tak vytvára harmóniu medzi funkčnosťou a krásou.

SPÁĽŇA 2

SPÁĽŇA 3

KÚPEĽŇA

Interiérový dizajn kúpeľní je vecou zaužívaných návykov subjektívnych predstáv.  Veľké hladké plochy a minimalizmus je charakteristický pre dnešné kúpeľne. Kladieme veľký dôraz na kombinácie materiálov a svetla aby sme predišli neosobnému a chladnému výsledku. Správnou kombináciou metalických, drevenných materiálov, keramiky a skla vymodelujeme oázu relaxu pre každý dom.

KÚPEĽŇA 2

KÚPEĽŇA 3

OBÝVACIA IZBA

Je miestnosťou rodinných stretnutí a relaxácie. O to či sa budete v obývačke cítiť príjemne nerozhoduje len vzhľad nábytku ale celková forma a usporiadanie priestoru. Preto architekti z JFcon navrhujú krby a nábytok ušitý na mieru zákazníkovi. Dôkladne zvažujeme prácu s kompozíciou, hmotou, materiálmi a celkovým priestorom čoho konečným výstupom sú nadčasové interiéry s moderným vzhľadom.

PATIO

plocha ktorá je často vnímaná ako rozšírenie nášho vnútorného obytného priestoru do exteréru. Naši klienti dokážu rozoznať nadčasový dizajn od módnych výstrelkov. Dôkazom čoho je stále väčšia obľúbenosť prírodných materiálov, miesto tuctových produktov z hobby marketov. Pridaním jedálenského setu sa stane patio vaším obľúbeným mestom na trávenie spoločných rodinných chvíľ pri dobrom jedle.

ZÁHRADNÝ PRÍSTREŠOK

INTERIÉR

INTERIÉR 2

INTERIÉR 3

OFFICE

Myšlienku kancelárie sme poňali štýlom „open space“, kde sme z nevľúdnych priestorov starej fabriky získali vzdušnú a presvetlenú miestnosť. Od konkurencie sme sa chceli odlíšiť výraznou bielo-čiernu kombináciu so sviežimi transparentnými oranžovými stenami. Kancelária pre manažéra ako aj zasadačka sú navrhnuté v rovnakom kolorite, aj keď sú plochy od seba oddelené. „Open space“ priniesol do priestoru svetlo a vzdušnosť ktoré kancelária potrebovala. Denné svetlo teraz prichádza do otvoreného priestoru cez veľké spoločné okná. Interiér navrhnutý v tónoch bielej a čiernej kontrastuje s hlavnými farbami spoločnosti.

OFFICE 2

Dizajnové trendy administratívnych priestorov napredujú veľmi rýchlo a otázka praktickosti sa neustále mení. Produkty spoločností sa stávajú čím ďalej tím viac virtuálnymi produktami. Preto sa z návrhov kancelárií vytráca úložný priestor pre analógové materiály. Praktickosť je najpodstatnejšia vec, ktorú treba pri dizajnovaní riešiť. V danom momente máme predstavy kam sa budú trendy uberať, ale vždy budeme inšpirovaní potrebami klienta.

OFFICE 3

LOKALITA 1

LOKALITA 2

LOKALITA 3

Inžinierska činnosť:

V oblasti inžinieringu Vám uľahčíme život a prevezmeme čo najväčšie množstvo administratívnych úkonov, nevyhnutných na zvládnutie investičného zámeru. Účinnou inžinierskou činnosťou sa dá ušetriť veľké množstvo času, spojené s projekčnou a realizačnou fázou akéhokoľvek stavebného úkonu.

Radi pre Vás vybavíme:

- územné rozhodnutia, stavebné povolenia, kolaudácie

- prejednanie investičného zámeru s dotknutými osobami

- zastupovanie stavebníka voči tretím osobám (projektantom, úradom, dodávateľom stavby)

- pomoc pri voľbe dodávateľa stavby a spracovanie tendrov

- legalizáciu stavieb, búracie povolenia

- daňové poradenstvo v oblasti nehnuteľností

Legislatíva

Povinnosť mať vypracovaný energetický certifikát budovy.

Od 1.1.2013 nadobúda platnosť Zákon 300/2012 Z.z., ktorým sa novelizuje Zákon 555/2005 Z.z., o energetickej hospodárnosti budov, podľa ktorého sa povinnosť energetickej certifikácie vzťahuje na:

1) na novú budovu a na významne obnovovanú existujúcu budovu, ktorých kolaudačné konanie sa začalo po 1. januári 2008,

2) na budovy ktoré sa predávajú alebo prenajímajú po 1.1.2008. 

- Pri budovách ktoré využívajú orgány verejnej moci a verejnosť ich aj často navštevuje je do 9.7.2015 certifikácia povinná iba ak užívajú viac ako 500 m2celkovej podlahovej plochy. Po tomto dátume sa hranica na povinnú certifikáciu znižuje na 250 m2celkovej podlahovej plochy.  

- Do 31.12.2015 sa povinnosť certifikácie nevzťahuje na prenájom bytov a ich súčastí.

- Energetické certifikáty vydané do konca roku 2012 platia do dátumu platnosti na nich uvedenej.

Energetická certifikácia nie je potrebná:

1)  budov a pamätníkov chránených pre ich architektonickú alebo historickú hodnotu (ide najmä o národné kultúrne pamiatky, budovy uvedené do užívania pred 1.januárom 1947),

2)  kostoly a modlitebne,

3)  dočasné stavby (čas užívania kratší ako  dva roky),

4)  priemyselné stavby, dielne a nebytové poľnohospodárske budovy s nízkou spotrebou energie,

5)  bytové budovy, ktoré sú určené na užívanie menej než štyri mesiace v roku,

6)  samostatne stojace budovy, ktorých úžitková plocha je menšia ako 50 m2.

pozn. Budovou sa rozumejú: rodinné domy, bytové domy, administratívne budovy, budovy škôl a školských zariadení, budovy nemocníc, budovy hotelov a reštaurácií, športové haly a iné budovy určené na šport, budovy pre veľkoobchodné a maloobchodné služby, ostatné nevýrobné budovy so spotrebou energie.

Link:

Zákon č. 300/2012, ktorým sa mení zákon č. 555/2005 Z.z. o energetickej hospodárnosti budov

http://www.sksi.sk/buxus/generate_page.php?page_id=3026    

 

VÝSKUM - NÁPOJE:

Proces výroby sladkých nealkoholických nápojov sa vo všeobecnosti v posledných dekádach zameral na prídavok HFCS- 55 ( z angl. high-fructose corn syrup). Tento druh sladidla v porovnaní s prírodnou sacharózou obsahuje o 5% viac fruktózy, čo sa odzrkadľuje na silnejších prejavoch sladkej chuti nealkoholických nápojov. Aj takáto malá zmena v percentuálnom zastúpení fruktózy však zvyšuje riziko vzniku metabolických porúch smerujúcich k nárastu hmotnosti (Mock  a kol., 2017).

Náš výskum sa preto zameriava na produkciu nápojov, ktoré spolu s prídavkom ovocných štiav budú vhodnou alternatívou za intenzívne sladené komerčné nápoje. Hlavnými vstupnými surovinami na výrobu týchto nápojov je voda, slad, chmeľ, ovocné šťavy a v prípade fermentovaných variant aj rôzne druhy kvasničných kmeňov. V prvých krokoch výskumu boli uskutočnené experimenty na vytvorenie cukorného roztoku s najvhodnejšou koncentráciou cukrov. Následne bola táto sladina zaočkovaná kvaničnou zmesou Torulaspora Delbreckii  a Saccharomyces cerevisiae. Táto kvasničná zmes bola zvolená na základe publikácie Canonico a kol. (2015), vďaka ktorej bola dosiahnutá znížená produkcia etanolu. V našom výskume boli uskutočnené kofermentácie s modifikáciou fyzikálnych parametrov (teplota, pH) a prídavkami organických kyselín (kyselina citrónová, kyselina mliečna).

 V prvých etapách boli vykonané fermentácie s modifikáciou počiatočnej teploty kvasenia . Odbery vzoriek boli uskutočňované v 16, 40, 64 a 168  hodine od začiatku kultivácie. Počiatočná teplota kultivácie bola 18°C. V 40 hodine bolo uskutočnené schladenie fermentačného tanku na 3°C pričom bola ukončená po 168 hodinách Výsledky sú zobrazené v tabuľke č.1. V 64 hodine boli do kvasného tanku pridaný granulát rastliny Humulus lupulus.

 

Tab.č.1.: Priebeh fermentácie s modifikáciou fermentačnej teploty

čas (h)

Plocha píku

Koncetrácia etanolu (g/l) -riedená vzorka

Koncetrácia etanolu po prepočte (g/l)

16

200662,8

1,677

3,354

40

287143

2,396

4,792

64

288697,4

2,409

4,818

168

395961,8

3,301

6,602

Množstvo etanolu bolo stanovené HPLC metódou. Na základe výsledkov sme sledovali, že znížením teploty počas fermentácie došlo k spomaleniu tvorby etanolu. Medzi 64 a 168 hodinou došlo k zvýšeniu koncentrácie etanolu. Následne bol analyzovaný  možný dôvod tohto zvýšenia. Podľa publikácie Kirkpatrick a Shellhammer (2018) rastlina Humulus lupulus obsahuje amyloglukozidázy, alfa-amylázu, beta-amylázu a dextrinázu. Tento fakt mal za následok dodatočné štiepenie neutilizovateľných polysacharidov na sacharidy jednoduchšie. To spôsobilo zvýšenie koncentrácie substrátu potrebného pre metabolizmus kvasníc v anaeróbnych podmienkach, čo následne spôsobilo navýšenie koncentrácie etanolu.

 

Obr.č.1: zníženie hustoty extraktu po prídavku chmeľu a kvasníc do pasterizovaného piva (+Hops/+Yeast) (Kirkpatrick a Shellhammer, 2018).

Toto zistenie výrazne prispeje ku schopnosti regulácie procesu so zámerom tvorby nízkej koncentrácie etanolu.

Výstupy z týchto experimentov boli aplikované do ďalšieho kroku výskumu, v ktorom bolo sledované ako prídavok kyseliny citrónovej ovplyvní metabolizmus kvasinky S.cerevisiae Do sladiny s rovnakou hustotou extraktu bola pridaná kyselina citrónová o výslednej koncentrácií 0,2 g/l. Podmienky kultivácie boli rovnaké ako v predchádzajúcom experimente. Po 14 dňoch kultivácie bolo uskutočnené stanovenie glycerolu a etanolu. Výsledná koncentrácia etanolu bola 8,7 g/l. Táto koncentrácia bola vyššia ako v prvom prípade, čo bolo pravdepodobne spôsobené dlhšou fermentáciou. Dôležitým výstupom z tohto experimentu je avšak to, že došlo k zvýšenej tvorbe glycerolu v porovnaní s bežnými alkoholickými pivami. Pomer vzniknutých látok etanol:glycerol bol v našom prípade 14,3:1. V prípade referenčnej vzorky bol tento pomer vyšší a to 21,6:1.  To naznačuje, že prídavok kyseliny citrónovej spôsobuje zvýšenie produkcie glycerolu voči etanolu. Dôvod tohto výsledku je spojený pravdepodobne s tým, že glycerol vystupuje ako vedľajší produkt pri glykolýze (viď obr.č.2).

 

Obr.č.2.: Komplexná schéma metabolizmu glukózy (Geertman a kol.,2006).

 

Tab.č.2. : porovnanie koncentrácie etanolu a glycerolu pri bežnom alkoholickom pive (MDS) a pive s prídavkom kyseliny citrónovej pri zníženej teplote kultivácie a upraveným extraktom na začiatku kultivácie

 

A

B

EtOH (A)

EtOH (B)

EtOH po ried (g/L) A

EtOH po ried (g/L) B

glycerol po riedení (g/L)

pomer etanol/glycerol

MDS

565454

545132

4,7

4,5

47,098

45,408

2,100

21,6: 1

3101

525049

528295

4,4

4,4

8,748

8,802

0,619

14,3:1

0102

532808

547445

4,4

4,6

8,877

9,120

0,632

14,4:1

0402

565173

552834

4,7

4,6

9,415

9,210

0,613

15,0:1


Výsledné chromatografické záznamy sú zobrazené na obr.č. 3. (MDS) a obr.č.4. (nízkoalkoholický produkt). Ako je zrejmé zo záznamu č.4. daná kofermentácia dvomi druhmi kvasiniek spôsobila okrem zmeny vo výslednej koncetrácií etanolu a glycerolu aj zníženú schopnosť utilizovať maltózu (čas elúcie 7,262 a 7,248 min).

 

Obr.č.3.: chromatografický záznam vzorky alkoholického piva

 

Obr.č.4.: chromatografický záznam vzorky nízkoalkolického produktu

VÝSKUM - KÚPELE:

Myšlienka realizácie vybudovania pivných kúpeľov je založená na využití prírodných surovín obsahujúcich látky, ktoré pri správnom použití budú priaznivo pôsobiť na zdravotný stav jednotlivca. Hlavnými prvkami sú kvasinky Saccharomyces cerevisiae, extrakt z obilnín a chemeľové hlávky rastliny Humulus lupulus.

 

Kvasinky patria medzi jednobunkové organizmy, ktorých metabolizmus je možné ovplyvňovať vonkajšími podmienkami. Regulácia ich metabolizmu môže byť uskutočňovaná zmenou fyzikálnych ( teplota, tlak, aerácia, žiarenie) a chemických ( pH, zastúpenia iónov, druh uhlíkatého substrátu, zdroj uhlíka atď. ) podmienok. Vhodné nastavenie týchto podmienok môže viesť k nadprodukcií vybraných metabolitov. V prípade kvasinkovej biomasy a vplyvu na človeka sú zaujímavé metabolity ako koenzým Q, kardiolipín, beta-glukány a mikrobiálne oleje a pigmenty. Spoločnosť JFcon sa v spolupráci s výskumnými pracovníkmi zameriava práve na využitie kvasinkovej biomasy v z procesu výroby fermentovaných nápojov. Táto biomasa následne predstavuje vhodný zdroj pre extrakciu koenzýmu Q, karotenoidných pigmentov a  beta-glukánov. V prípade použitia kvasničnej biomasy bez extrakcie sme sa zamerali na usmrtenie buniek metódami, ktoré nespôsobujú intenzívnu degradáciu týchto metabolitov. V prípade bežného sušenia kvasníc dochádza spolu s prístupom kyslíku k oxidácií  uvoľnených intracelulárnych metabolitov, čím sa následne znižuje aj ich účinok. Preto ako najvhodnejší postup sme stanovili tlakovú homogenizáciu s následným rýchlym zmrazením a lyofilizáciou. Inovatívnym prínosom pre relaxačno-kúpeľné odvetvie predstavuje použitie kvasiniek, ktoré produkujú vysoké množstvo intracelulárnych lipidov a pigmentov. V prípade pigmentov ide o využitie kvasinky Rhodotorula glutinis. Prvé realizované výskumy sú zamerané na možné využitie zostatkových cukrov po procese prípravy sladiny v pivovaroch. Po procese výroby sladiny je zvyšná rastlinná biomasa (mláto) podrobená procesu hydrolýzy v kyslom prostredí, pri ktorom dochádza k rozkladu dlhoreťazcových cukrov na menšie jednotky, ktoré sú následne utilizované kvasinkovým kmeňom. Táto inovácia prispieva k takzvanému „zero-waste“ priemyslu, ktorá v spojení s biotechnologickými poznatkami umožní premeniť vedľajšie produkty na východiskové suroviny ďalších procesov.

 

Pre následné biotechnologické využitie získaného hydrolyzátu obsahujúceho zmes monosacharidov a polysacharidov je potrebné zvoliť vhodné podmienky kultivácie. Biochemická činnosť̌ mikroorganizmov je ovplyvnená viacerými fyzikálno-chemickými parametrami. Medzi základné faktory radíme zdroj, množstvo a vzájomný pomer uhlíka a dusíka, pH, teplotu, vodnú aktivitu prostredia a prítomnosť žiarenia. Pre dosahovanie maximálnych výťažkov biotechnologických produkcií je nevyhnutá a kľúčová optimalizácia kultivačných parametrov. V prípade kultivácie kvasinky R.glutinis výťažky jednotlivých pigmentov výrazne závisia od zdroja uhlíka. Podľa práce El-Banna a kol. (2011) sa po 72 h kultivácie dosahujú podobné výťažky celkových pigmentov pri použití glukózy (výťažok 1,76 mg/L) a sacharózy (výťažok 1,81 mg/L).

            Práve preto boli vykonané prvotné kroky k zisteniu schopnosti kvasinky R.glutinis utilizovať rôzne druhy uhlíkatého substrátu s dôrazom na množstvo získanej biomasy a celkových karotenoidných pigmentov. Podmienky kultivácie sú zobrazené v tab.č.1. a zloženie médií je zobrazené v tab.č.2..

Tab.č.1.: podmienky kultivácie kvasinky R.glutinis

Petriho misky- sladinový agar

teplota

25°C

ot. /min

staticky - stále osvetlenie

čas

96 hodín

Inokulačné médium

teplota

28°C

ot. /min

180 rpm - stále osvetlenie

objem média

30 mL v 100 mL Erlenmayerovej banke

čas

72 hodín

Produkčné médium

teplota

28°C

ot. /min

180 rpm - stále osvetlenie

objem média

20 mL v 100 mL Erlenmayerovej banke

dĺžka kultivácie

168 hodín

     

 


Tab.č.2.: zloženie kultivačných médií

zdroj uhlíka

 počiatočná koncentrácia substrátu

koncentrácia kvasničného          autolyzátu, g/l

glukóza

50 g/l

5

arabinóza

50 g/l

5

sacharóza

50 g/l

5

 


Obr. č.1.: dosiahnuté množstvo suchej biomasy v procese kultivácie v závislosti od použitého zdroja uhlíka

Glukóza ako aj sacharóza je pre kvasinku ľahko utilizovateľný zdroj uhlíka a energie, čo umožňuje rýchly nárast mikroorganizmu. Preto sme získali najväčšie hodnoty nárastu biomasy 18,5 g/L DCW použitím sacharózy a pre glukózu 16,0 g/L DCW. Dosiahli sme takmer 95% utilizáciu týchto C-zdrojov, pričom zostatok substrátu v médiu nepresiahol 5 g/L. Naopak najnižší nárast pozorujeme pri kultivácií na arabinóze (3,1 g/L). Podobný nárast biomasy na arabinóze zaznamenal aj Latha a kol. (2004) a to 4,1 g/L po 12 dňoch kultivácie. O tom svedčí aj fakt, že spotreba arabinózy bola veľmi nízka (8%), obsah arabinózy v produkčnom médiu po kultivácii bol až 46 g/L. Tento substrát teda nie je vhodný pre kultiváciu R. glutinis CCY 20-2-26. Z hľadiska produkcie pigmentov na obr. č. 2  je znázornená celková produkcia karotenoidov kvasinkou Rhodotorula glutinis. Tak ako aj pri náraste biomasy, tak aj pri produkcií pigmentov zaznamenávame najmenšie hodnoty akumulácie a výťažky pri arabinóze. Podobné výsledky v produkcií pigmentov pozorujeme pri glukóze a sacharóze s akumuláciou 330- 352 μg/g a výťažkom 6,0 g/L.

Pre meranie obsahu a zloženia karotenoidných pigmentov bolo zo vzorky lipidického extraktu odobratých 200 μL. Pigmenty sme analyzovali pomocou vysokoúčinnej kvapalinovej chromatografie (HPLC) prístrojom HP 1100 (Agilent) vybaveným DAD detektorom. Do kolóny LiChrospher® 100 RP-18 (5 μm) (Mercx) sa nastrekovalo 10 μL vzorky extraktov pigmentov. Analýza prebiehala pri nasledovných podmienkach: prietok rozpúšťadiel (rozpúšťadlo A: zmes acetonitrile/voda/kys. mavčia v pomere 86:10:4 obj.; rozpúšťadlo B: zmes etylacetát/kyselina mravčia v pomere 96:4 obj.) bol 1mL/min s gradientom 100% A v čase 0 min, 100% B v čase 20 min a 100% A v čase 30 min. Karotenoidné pigmenty sme identifikovali pomocou známych štandardov (Sigma, Germany) a záznamy sme vyhodnotili pomocou ChemStation B 01 03 (Agilent technologies). Záznamy sme kvantifikovali na základe retenčných časov známych karotenoidných štandardov (Sigma, Germany), ktoré boli merané pri rovnakých podmienkach ako naše vzorky.

 

Obr.č.2 : Prístroje  (HPLC) na kvantitatívne aj kvalitatívne stanovenie karotenoidných pigmentov.

 

Obr. č.3.: graf výťažku a akumulácie celkových pigmentov v závislosti od druhu použitého zdroju uhlíka

 

Izolácia lipidov a karotenoidných pigmentov prebiehala pomocou modifikovaného postupu podľa Folcha a kol. (1957):

1.suchá lyofilizovaná biomasa sa zhomogenizovala s morským pieskom v trecej miske s roztieradlom

2.k takto pripravenému homogenizátu bolo pridaných 40 ml extrakčnej zmesi (Folchovo činidlo – chloroform: metanol = 2:1) a zmes sa nechala za občasného premiešania extrahovať 1 hod

3.po hodine sa kvapalný podiel odfiltroval a k tuhému podielu sa znova pridalo 25 mL extrakčnej zmesi a zmes sa nechala za občasného premiešavať 30 min

4.kvapalný podiel sa znova prefiltroval a spojil sa s prvým filtračným podielom

5.k tomuto podielu sa pridal 1,2 násobok (72 ml) destilovanej vody na purifikáciu

6.po centrifugácii (3500 ot/min, 5 min) sa vodno-metanolický podiel odsaje pomocou vodnou vývevy

7.chloroformový podiel sa prefiltruje cez bezvodný síran sodný do vopred zváženej banky slzy

8.chloroform sa odparí na rotačnej vákuovej odparke a množstvo lipidu sa určí gravimetricky

9.lipid sa pomocou 1 ml zmesi hexán:chloroform = 9:1 prenesie do mikrocentrifugačnej skúmavky pre ďalšie analýzy.

 

Obr.č.4: Izolačný systém pri oddelovaní vodnej a organickej fázy, v ktorej sú rozpustené lipidy spolu s karotenoidnými pigmentami.

 Na základe zloženia sladiny, ktorá obsahuje najmä maltózu a maltotriózu bola analyzovaná schopnosť R glutinis  utilizovať dané oligosacharidy. T. Schneider a kol (2013). zistili, že  intenzita utilizácie maltózy súvisí najmä s obsahom iných zdrojov uhlíka v médiu pričom po 264 h dosiahli utilizáciu mlatózy 2,62 g/l.  Následne boli preto uskutočnené experimenty sledujúce zastúpenie a množstvo zvyškových cukrov získaných po procese výroby sladiny. Mláto po výrobe sladiny bolo sušené pri teplote 80 °C čím sa predišlo kontaminácií najmä vláknitými hubami. Takto získaný suchý substrát následne slúžil ako zdroj uhlíka pre následnú mikrobiálnu kultiváciu. Boli uskutočnené dva postupy:

  • macerácia vo vodnom roztoku
  • macerácia spojená s hydrolýzou v kyslom prostredí

Príprava vzorky v prípade výluhu  (bez pridania kyseliny sírovej) bola uskutočnená zmiešaním 15 mg mláta so 150 ml vriacej vody. Po následnom krátkom miešaní bola vzniknutá zmes umiestnená do autoklávu (121 °C, 20 min), čím došlo jednak ku sterilizácií média a zefektívneniu macerácie vplyvom vysokej teploty pri zvýšenom tlaku. Následne bola zmes umiestnená na magnetické miešadlo a lúhovanie ďalej pokračovalo pri teplote 50 °C 16h.   V prípade prípravy hydrolyzátu bolo 30 mg mláta zmiešaných s 1% kyselinou sírovou na 2 h.  Pre dodržianie podobnosti s prvým postupom bola vzorka taktiež umiestnená do autoklávu pričom čas v autokláve bol predĺžený na 1 h. Následne sa vzorka prefiltrovala cez Buchnerov lievik pre oddelenie pevnej a kvapalnej fázy a pH roztoku sa upravila na hodnotu 7 pridaním potrebného množstva uhličitanu vápenatého.Následne získané extrakty boli využité ako zdroj živín pre rast kvasinky R. glutinis. Podmienky kultivácie sú zobrazené v tabuľke č.1.

Podmienky kultivácie, zloženie médií

P. miska

7%SA

4 dni

25°C

žlté svetlo

Inokulum 20 ml

2% glukóza

1% peptón

1% kvasničák

28°C, 180 rpm

žlté svetlo

Produkčné 20 ml

Výluh/Hydrolyzát

3 g/L kvasničák

28°C, 180 rpm

žlté svetlo


V prvom kroku výskumu bola vykonaná analýza získaných výluhov. Metóda kvalitatívneho a kvantitatívneh stanovenia bola vykonaná HPLC metódou. V prípade vykonania hydrolýzy bolo dosiahnuté vyextrahovania takmer 4,5 násobného množstva uhlíkatých látok. Zmenil sa aj profil a zastúpenie jednotlivých zdrojov uhlíku. Došlo takmer  k 30 násobnému zvýšeniu koncentrácie glukózy. V prípade hydrolýzy došlo aj k navýšeniu koncentrácie arabinózy avšak tá je pre R.glutinis neutilizovateľný zdroj uhlíka.

Kvalitatívny profil pre VM (výluh z média) a HM (hydrolyzát z média) je zobrazený na obr.č.3. a obrázku č.4..

 

Obr.č.5. : Výsledné zastúpenie jednotlivých uhlíkatých molekúl v prípade VM

 

Obr.č.6. : Výsledné zastúpenie jednotlivých uhlíkatých molekúl v prípade HM

V prípade uskutočnenia kyslej hydrolýzy došlo aj k uvoľneniu xylitolu, ktorý sa zaraďuje medzi polyoly. Tento polyol predstavuje vhodnú náhradu sladidla pre ľudí trpiacimi diabetes melitus. Následne bol do získaných extraktov pridaný kmeň kvasinky R.glutinis. V prípade kultivácie na HM došlo k dvojnásobnému navýšeniu suchej biomasy (DCW – z angl. dry cell weight ). V prípade HM nedošlo k 100% utilizácií C-zdroja. Týmto uhlíkatým zdrojom bola arabinóza, ktorá nie je kvasinkou R.glutinis utilizovateľná. V prípade HM sme dosiahli DCW 9 g/l. V ďalších krokoch bude vykonaná extracia koenzýmu Q, lipidov a karotenoidných pigmentov z biomasy tejto kvasinky. Tento výskum ukazuje veľký potenciál odpadného produktu pivnej výroby na biotechnologickú produkciu zdraviu prospešných látok. V ďalších krokoch budú uskutočnené podobné kultivácie s využitím enzýmových preparátov na uskotočnenie hydrolýzy s cieľom zamedzenia potencionálneho nebezpečia v prípade použitia kyseliny sírovej pri následnom použití produktov pre človeka.

Obr.č.7: kultivácia kvasinky R.glutinis v Erlenmayerových bankách

Z hľadiska využitia kvasinkových a rastlinných beta-glukánov budú uskutočnené experimenty zamerané na ich kvantitatívne stanovenie pri aplikácií obilnej a kvasinkovej biomasy do vodného roztoku, čo bude dôležité pre stanovenie dostatočnej hmotnosti biomasy, ktorá bude aplikovaná do kúpeľa.

 

Použitie chmeľu do vodného kúpeľu súvisí s viacerými zdravotnými aspektami. Chmeľ obsahuje široké spektrum silíc, ktorých senzorické vlastnosti spôsobujú psychické uvoľnenie a predstavujú vhodnú a z nášho pohľadu lepšiu náhradu umelých esencií používaných v kúpeľnom odvetví. Za veľké pozitívum považujeme spojenie chmeľových látok s prevenciou kancerogénnych ochorení. Gerhauser a kol. (2005) opísali antioxidačné vlastnosti xantohumolu obsiahnutého v chmele. V prípade použitia xantohumulonu dosiahli 8,9 násobné antioxidačné vlastnosti voči štandardu Trolox, ktorý sa používa v metóde ORAC ( z angl. oxygen radical absorbance capacity). Práve v našom výskume sú uskutočňované prvé kroky zamerané na stanovenie antioxidačnej aktivity jednotlivých chmeľových extraktov, resp.výberu najvhodnejších odrôd chmeľu s vysokou antioxidačnou schopnosťou, ktorá je spojená s horkými chmeľovými kyselinami a polyfenolmi.

Tím

Ján Fajnor
Peter Juráš
Dušan Selecký
Katarína Štefková
Ján Cagáň
Katarína Godočíková
Lukáš Hrnčiar
Tatiana Hudáková
Juraj Oršula
Radoslav Pavlík
Maroš Poľačko
Milan Škultéty